Tipuri De Artrita – Trei Cele Mai Frecvente Tipuri Și Alte Tipuri De Artrita

Artrita acoperă un spectru larg de boli. Pentru mulți, termenul de artrita înseamnă durere și inflamație la nivelul articulațiilor – dar, artrita este o mult mai complexe condiție medicală. Termenul de artrita vine de la expresia latina, “arth” sensul comun și “este”, adică inflamația. Există peste 100 de boli asociate cu termenul de artrita. Artrita poate varia de la ceva la fel de simplu ca tendinita la ceva la fel cronice, ca artrita reumatoidă.

 

Trei cele Mai Frecvente Tipuri de Artrita

Osteoartrita – cel mai frecvent tip de artrita. Această boală degenerativă a articulațiilor afectează peste 16 milioane de Americani. Această formă de artrită este cauzată în cazul în care cartilajul care înconjoară capetele oaselor începe să degenereze și articulațiile sunt mai apetisante. Acest lucru a provocat articulațiilor pentru a freca împreună și, în cazuri severe, puteți auzi oasele grilaj unul împotriva altuia. La debutul osteoartrita, simptomele sunt de obicei ușoare și constau în durere și rigiditate a articulațiilor. Pe masura ce boala progreseaza, inflamație și pierderea de mișcare pot apărea. În unele cazuri severe, deformare poate apărea dacă rectificat rosturi purta o parte din comune mai mult decât celelalte.

Artrita reumatoida – este al doilea cel mai comun tip de artrita si cele mai severe. Simptomele incep de obicei apar între vârstele de 25 și 50 – cu toate acestea, copiii și persoanele în vârstă pot experimenta debutul acestei boli. Artrita reumatoida este cel mai comun tip de artrita inflamatorie. Artrita reumatoidă este considerată o boală autoimună pentru că alți factori decât uzură a cartilajului poate cauza boala, iar boala poate afecta și alte organe, cum ar fi ochii, plămânii și inima.

Artrita reumatoida afecteaza de obicei articulatiile de pe ambele părți ale corpului – de exemplu, ambele mâini vor fi afectate, atât încheieturile vor fi afectate, și ambele picioare vor fi afectate. Cele mai frecvente simptome ale artritei reumatoide sunt durere, rigiditate, edem, roșeață a pielii, oboseală, pierdere în greutate și subfebrilitate. Nu numai că afectează articulațiilor, artrita reumatoidă poate da o stare generală de boală. Artrita reumatoida poate fi o boală necruțătoare, cu toate acestea, pacienții pot experimenta perioade de remisiune, în care simptomele dispar și ele pot duce o viață normală.

Fibromialgia – Acesta este un tip de artrita care nu afectează în mod direct nivelul articulațiilor. Mai degrabă, inflamația și durerea afectează mușchii, ligamentele, tendoanele și țesuturile moi de sub piele. Mulți pacienți au de licitație pete sub piele care sunt dureroase atunci când orice tip de presiune este aplicată. Simptomele de Fibromialgie includ profunde dureri musculare, oboseală, insomnie și depresie. Simptomele pot veni și pleca, dar boala este pe termen lung și cronice.

Alte Tipuri de Artrita

Anklyosing Anchilozantă – o boala cronica, inflamatorie care afectează coloanei vertebrale. Simptomele comune includ dureri de spate mai mici și rigiditate, care durează mai mult de o perioadă de trei luni, tulburări de somn, oboseală, pierdere în greutate și subfebrilitate.

Guta – boala afecteaza de obicei articulatiile degetului mare, dar se poate extinde până la glezne, călcâie, genunchi, încheieturi, degete, cot. Comune simptome sunt: sensibilitate, durere, roșeață, căldură, și umflarea articulației afectate.

Artrită infecțioasă – acest tip de artrita este cauzata de o infectie, și pot fi cauzate de infectii bacteriene si virale. Debutul artritei infectioase este bruscă și simptomele includ umflarea articulației, durere, caldura, scurgeri de lichide în țesuturi, febră și frisoane.

De col uterin artrita – acest tip de artrita afecteaza partea superioara a spatelui si poate provoca dureri în gât și brațe. De col uterin artrita este cauzată în cazul în care cartilajul care protejează discurile suport gât se deterioreze. Cel mai frecvent simptom de col uterin artrita este o boală cronică, dureri de gât, dar pot include pierderea echilibrului, dureri de cap, slăbiciune musculară, și rigiditate.

Artrita Reumatoidă juvenilă – inflamatorii artrita afectează copiii. Cele mai frecvente simptome de Artrita Reumatoidă Juvenilă sunt umflarea, durere și rigiditate în articulații. Simptomele sunt de obicei mai rau la copii, la trezire în dimineața și după un pui de somn. Nu există nici un motiv cunoscut pentru debutul artritei la copii și, spre deosebire de artrită reumatoidă la adulți, copii, uneori învinge boala și simptomele dispar.

Acestea sunt doar câteva dintre mai multe tipuri de artrita. În termeni generali, artrita este o afecțiune care implică inflamație – umflare și durere la nivelul articulațiilor sau mușchilor. Dacă bănuiți că suferiți de artrită, ar trebui să consulte medicul dumneavoastră pentru a determina tipul de artrită și de a afla ce tratamente sunt disponibile.

LEAVE A REPLY